Seo-optimalisatie

WAT IS SEO ?

SEO is een Engelse term die letterlijk vertaald Zoekmachine-Optimalisatie betekent.

 

Wat is SEO?

SEO is een Engelse term die letterlijk vertaald Zoekmachine-Optimalisatie betekent. Het doel van SEO is om de zichtbaarheid van een website of -pagina in een zoekmachine te verbeteren. Samengevat: Een geoptimaliseerde webpagina heeft een grotere kans om hoog in de aangeboden zoekresultaten van zoekmachines zoals Google of Yahoo te worden weergegeven. Zodoende houdt SEO het proces in dat het doel heeft om een bepaalde webpagina zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van een zoekmachine terecht te laten komen, zonder echter het bedrijf achter de zoekmachine hiervoor direct te hoeven betalen. SEO is dus geen vorm van betaald adverteren, maar een manier om de vindbaarheid van een pagina te verbeteren.

Om de hoogst mogelijke resultaten te behalen, wordt er bij het SEO-proces nagedacht over hoe zoekmachines nu eigenlijk werken, en dit houdt o.a. ook de zoektermen in die mensen intypen.

In de praktijk houdt SEO meestal twee aan elkaar gerelateerde activiteiten in:

Ten eerste kan de inhoud van een tekst herschreven worden om zoveel mogelijk functionele zoektermen en –frases te bevatten. Ook kan de HTML-code (zoals tags in de Metadata van een pagina) aangepast worden om makkelijker vindbaar te worden.  Daarnaast bestaan er ook nog andere (vaak technische) oplossingen om de vindbaarheid van een webpagina te verbeteren, zoals Cross-linkingURL-normalisatie, en ervoor zorgen dat een website regelmatig met nieuwe informatie wordt geüpdate.

Iets wat bij SEO niet vergeten moet worden, is dat zoekmachines van complexe algorithmes gebruik maken. Dezen algorithmes maken gebruik van datapunten die door de mensen achter de zoekmachines zelf gedeeltelijk geheim worden gehouden, in een poging om misbruik te voorkomen.

Daarom is het niet geheel mogelijk om te voorspellen op basis waarvan een site op een bepaalde plaats wordt weergeven, met één grote uitzondering: Een tekst die voldoende zoektermen bevat die de inhoud van een website zelf ook goed weergeven, kan verwachten om op basis daarvan hoger in de zoekresultaten weergegeven te worden!

Ten laatste moet hier ook opgemerkt worden dat SEO in twee verschillende brede categorieën opgedeeld kan worden: White Hat en Black HatWhite Hat houdt grofweg ‘eerlijke’ technieken in die de inhoud van een pagina correct beschrijven, en Black Hat houdt ‘oneerlijke’ technieken in (zoals gebruik maken van verborgen tekst) die ervoor kunnen zorgen dat een webpagina of -site voor straf door een zoekmachine uit zijn lijsten verwijderd kan worden.