Hoe maak ik een blog?

Er zijn genoeg redenen om een blog te beginnen

  • Misschien wil je op termijn een beetje bijverdienen met je blog – of zelfs fulltime bloggen
  • Misschien wil je graag delen wat je weet en denkt – je wilt een uitvoerklep voor jouw gedachten, kennis en creativiteit.
  • Misschien wil je een publiek opbouwen. Mensen die geïnteresseerd zijn in wat jij te zeggen hebt. Een platform. Die je later kunt gebruiken om jouw producten of diensten te promoten.
  • Misschien wil je mensen helpen met problemen (waar misschien ook jij last van had of hebt).

Misschien wil je het allemaal.

Wat de reden ook is om te beginnen met bloggen, bij het starten van een blog moet iedereen hetzelfde pad bewandelen.

In dit artikel – of beter gezegd: handleiding – doorlopen we dit pad. Van een idee van een blog tot het blog helemaal staat. Of tenminste, tot een goede eerste versie online staat.


Hoe start ik een blog?

Het maken van een blog is niet enorm lastig en het is ook niet enorm tijdrovend.

Met het volgen van deze handleiding kan jij in een uurtje of twee starten met bloggen.

Sterker nog: met 10 minuten werk kun je al een blog online hebben staan.

Maar ik zeg twee uur, omdat we hoogstwaarschijnlijk een ander design willen, een over mij en contactpagina, een eigen menu en statistieken willen bijhouden.

Allright. Klaar om de eerste stap de zetten naar een nieuwe toekomst? Een toekomst waar creëren en publiceren centraal staat. Een toekomst met een blog die alleen maar kan groeien. In grootte, in kwaliteit, in bezoekersaantallen en als het belangrijk is – in wat het oplevert?

Laten we beginnen.


Hoe maak ik een blog met WordPress

Dat zijn de drie dingen de we nodig hebben. En alle drie de dingen kunnen we in één klap regelen.

  1. Een domeinnaam is het adres van jouw website, zoals hoemaak.nl.
  2. Hosting kan je het best vergelijken met een stukje schijfruimte waar de bestanden – jouw blogs, afbeeldingen etc) van jouw blog op staan.
  3. En we software nodig om een blog te bouwen. Wij gaan WordPress gebruiken.

Ons stappenplan voor het maken van een blog is eenvoudig: we bestellen een WordPress hostingpakket, we kiezen een domeinnaam en checken dan in hetzelfde bestelsysteem “Get WordPress preinstalled’ aan.

That’s it. Je krijgt daarna vanzelf een mailtje met jouw inloggevens voor jouw blog.

Wat kost het beginnen van een blog?

Tussen de 5 a 15 euro per maand.

Die kosten zijn vooral verbonden aan hosting.

Hosting is simpel gezegd het huren van een stukje internet. Een plekje waar de bestanden van jouw blog op komen te staan.

Je betaalt ervoor dat jouw website 99,99% van de tijd bereikbaar is. Hoe zorgen zij daar voor? De hostingpartijen die ik zo aanraad hebben enorm krachtige en sneller servers in grote datacenters met top-notch beveiliging. En dit datacenter is direct verbonden met het grootste internetknooppunt in Nederland, waardoor je website ook snel is. Daarnaast betaal je voor service. Dat ze jou helpen wanneer er iets mis gaat of wanneer je vragen hebt.

Je kan hosting vergelijken met een internetprovider. Kwaliteit is belangrijk. Je wilt toch ook niet dat je sloom internet hebt dat om de paar dagen of weken uitvalt? Nee. Je wilt dat alles in een keer goed geregeld is.


Een blog maken met WordPress, hoe werkt het?

We hoeven dus alleen een WordPress webhost te kiezen.

Er zijn honderden verschillende hosts waar je uit kunt kiezen. En ze lijken, als je niet zo veel weet hebt van hosting, er allemaal hetzelfde uit. Dat zijn ze (helaas) niet. De kwaliteit en prijs kan enorm verschillen, maar hebben vaak wel een relatie met elkaar.

Ik ga je helpen.

Ik raad twee partijen aan. Beide partijen zitten op het hoogste niveau (qua service, techniek en kwaliteit) en hebben een goede prijs.

De eerste is SiteGround en de tweede is xel.nl.

SiteGround

SiteGround is een van de grootste internationale hostingproviders (dus de site en de support is in het Engels), maar houdt wel rekening met Nederland. Ze hebben servers in Amsterdam staan en je kan gewoon betalen met iDeal.

Een groot voordeel van SiteGround, volgens mij dan, is livechat. Je kan 24/7 de chat gebruiken en je hebt binnen no-time een antwoord op een vraag over hosting of het bouwen van jouw website. SiteGround wordt als een van de beste partijen beoordeeld wereldwijd.

Daarnaast is de prijs van het goedkoopste pakket in het begin enorm laag voor wat je krijgt.

Geef een reactie